Luen muistiinpanovihkooni kirjoittamiani hajatelmia. Pyydän lukijalta anteeksi ajatusteni hajanaisuutta. Keskeneräisyyttä en enää pyytele anteeksi, sen olen jo oppinut – olen kesken elämäni loppuun saakka.

”Olemme toistemme ympäristö”, sanoo Esa Saarinen. Kuinka viisaasti sanottu! Tällä hetkellä puhutaan paljon psykologisesta turvallisuudesta. Jokainen opettaja tietää, että vain turvalliseksi koetussa ympäristössä ideat leiskuvat, nauru raikaa, kysymykset sinkoilevat ja epäonnistuminen on sallittua. Opettajat toimivat intuitionsa ohjaamina, kun he tekevät uudesta oppilasjoukosta toimivan ryhmän.

Olen kirjoittanut muistiinpanoihin kysymyksen: Mistä saamme turvallisuutta ylläpitävän ja rakentavan työkalupakin työpaikoille? Tiedän vastauksen. Samassa muistivihossa pohdin myös, mikä heilauttaa ajatteluani. Siihen näyn kirjoittaneen vastauksen: Se, että joku ajattelee toisin. Eräs muistiinpanoni koskee osaamisen hyödyntämättömyyttä: Miksei Suomessa uskalleta rekrytoida yrityksiin mahdollisimman erilaisista koulutustaustoista tulevia ihmisiä? Tapa nähdä tilanteita saisi useampia ulottuvuuksia.

Luovuutta ei voi karsinoida tai ohjata haluamaansa suuntaan. Pitää uskaltaa kulkea perässä ja olla utelias. Pakko ei vie uuden äärelle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt