Juuri tänään 1.3. minua mietityttää johtajuus, jonka pyrkimys ei ole johtaa hyvään vaan pahaan. Johtajuus on mielestäni vastuuta, myötätuntoa, empatiaa ja yhteisen hyvän rakentamista, mutta Venäjän presidentin Vladimir Putinin johtajuus on jotain, mitä en käsitä. Joskus valta näyttää sumentavan käsityksen oikeasta ja väärästä – minun oikeani kääntyykin toisen näkökulmasta vääräksi.

Olen viimeisen vuoden aikana tutkinut johtajuutta monesta näkökulmasta. Olen lukenut kirjallisuutta henkilöityneestä ja kollektiivisesta johtajuuskäsityksestä, olen käynyt keskusteluja johtajuudesta tekemisenä ja toimintana, olen kirjoittanut esseitä johtajuusretoriikasta, johtajuudesta merkityksenantona ja erilaisista johtajuusteorioista. Olen katsonut elokuvia ja analysoinut niissä havaittavaa johtajuutta, olen kuunnellut vaikuttavia johtajapuheita ja kirjannut ylös sanoja, jotka luovat ihmisten mielissä merkityksen puhujan johtajuudesta. Olen yrittänyt ymmärtää johtajuuden sisintä olemusta, mutta määrittely-yritykseni jäävät jatkuvasti puolitiehen. Johtajuuden – samoin kuin opettajuuden – yksiselitteinen määrittely on mahdotonta.

Johtajan autoritaarisuus, muiden syyllistäminen, oma vainoharhaisuus, varakkuus, totisuus, sensuuri – nämä ovat ominaisuuksia, jotka liitetään toksiseen, myrkylliseen johtajaan. Kaikki ominaisuudet sopivat myös naapurimaamme hallitsijaan. Johtajuus ei synny tyhjiössä, vaan johtajuus syntyy suhteessa muihin. Johtajaa ei ole ilman seuraajia. Uskon vakaasti, että Ukrainaa kohtaan osoitettu myötätunto, empatia ja yhteinen vastuu kääntävät presidentti Putinin seuraajat oikeaan suuntaan. Pahalle ei ole sijaa, kun riittävän moni tukee ja haluaa hyvää.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt