Poimintoja listalta

Jos minulta kysyttäisiin listaa hyvän tai taitavan johtajan ominaisuuksista, en olisi ensimmäisenä kirjoittamassa siihen intuitiivista. Tai en olisi sitä ainakaan tehnyt ennen tätä syksyä. Johtaminen tähtää tähän hetkeen ja ennen kaikkea tulevaan. Tulevaisuuden ollessa meille tuntematon, ohjaa intuitio vahvasti siihen liittyvissä päätöksissä, vaikka emme sitä tiedostaisikaan. Yksilöt osaavat kuitenkin eri tavoin hyödyntää ja ottaa käyttöönsä intuition mahdollistamat voimavarat ja suunnata niitä - tämän osaavat varmasti taitavat ja visionääriset johtajat.  

Hyvän johtajan ominaisuuksien listaan olisin laittanut ennen koulutusta turvallisuuden ja tekisin sen edelleen. Hyvä johtaja luo turvaa ja selkeyttä kaaokseen. Jossain määrin koen intuitiivisen toiminnan turvallisen toiminnan vastakohtana. Tuttu toimintakulttuuri tuo turvaa, mutta saattaa olla myös tulokseton ja jopa haitallinen. Visionäärisyyteen ja intuition hyödyntämiseen liittyy vahvasti uskallus. Uskallusta ja rohkeutta hypätä vanhasta turvallisesta ja kestää epätietoisuutta tulevasta. Intuitio on merkittävä työkalu, pohditaan sitten työyhteisöön tai muuhun koulun toimintakulttuuriin ja pedagogisiin valintoihin liittyviä kehityssuuntia. Intuitio auttaa meitä tekemään päätöksiä tiedon, toiveiden ja vaatimusten ristiaallokossa. Tärkeää on myös psykologinen turvallisuus, joka mahdollista, että jokainen työyhteisön jäsen pääsee ja uskaltaa toteuttaa myös omaa intuitiotaan työssään kehittyäkseen.  


Listassa oleellisena olisi myös innostus. Innostus ajamastaan visiosta ja sitä kautta usko siihen. Esimerkissä on merkittävästi voimaa. Innostus ohjaa toimintaamme ja saa meidät kehittymään asiassa. Se saa meidät parhaimmillaan uppoutumaan asiaan ja löytämään täysin uusia lähestymistapoja. Innostus tarttuu ja saa mukaansa toimimaan yhteistä määränpäätä kohti. 


Koulutus sai minut aktiivisesti havainnoimaan ja tunnistamaan oman intuitioni toimintaa. En koe siinä olevani vielä mestari, mutta minussa on herännyt halu hyödyntää monipuolisemmin ja suunnata tiedostavammin intuitiotani. Tarvitsen yhä uskallusta luottaa siihen ja toimia sen näyttämällä tiellä. Kuitenkin tänä syksynä aktiivisesti asian äärellä työskennellessäni, olen saanut jo hieman rohkeutta suunnata intuitioni ohjaamalle tielle.  

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt