Intuition avulla kohti tavoitetta?

 


Lähdin tähän koulutukseen etsimään omaa johtajuuttani ja apupalikoita matkalle, jonka alku on ollut välillä mutkikas. Haluan selvittää intuition mahdollisuudet johtamisen tukena ja ymmärtää tunnistamaan sen hyödyt aktiivisesti omassa johtamisessani. Koulutus on antanut aikaa pohtia ja miettiä omia ja työyhteisön haasteita ja varmuutta sille, että asiantuntijaintuition käyttö on perusteltua. Intuitio osana johtamista voi avata uusia ovia sekä tukea rationaalista päätöksentekoa.


Olen aina luottanut päätöksenteossa ja valinnoissa hyvin paljon intuitioon. Tai kuten olen sitä itse selittänyt, siihen “oikeaan fiilikseen”. En osannut ennen tätä nimetä tätä asinatuntijaintuition käyttämiseksi. Opettaja ja kasvattaja käyttää työssään hyvin paljon asiantuntijaintuitiota. Tämä pohjaa vahvaan koulutukseen ja asiantuntijuuteen, mutta sen avulla tehtyjä päätöksiä ja valintoja ei tekijä aina osaa vakuuttavasti perustella. Moni opettaja ei tunnista käyttävänsä asiantuntijaintuitiota ja vähättelee omaa ammattitaitoaan, kun tekee vastaan tulevissa tilanteissa nopeita päätöksiä, jotka pohjautuvat omaan ammattitaitoon. Tämän asian tunnistamista haluan vahvistaa omissa alaisissani ja tukea heitä heidän oman asiantuntijuutensa kasvussa ja siinä, että he luottavat omiin kykyihinsä.


Myös johtajana olen saanut vahvistusta intuition käytön tärkeydestä ja merkityksellisyydestä. Se ei ole vain tunne tai hölynpölyä, vaan ihan vakavasti otettava tieto, jonka omat aivoni tuottavat. Minun täytyy vielä opetella tunnistamaan hetkiä, jolloin intuition käyttö olisi tarpeen tai tapahtuu ja pysähtyä näiden äärelle. Lisäksi minun täytyy opetella sanoittamaan intuition minulle tuottamaa tietoa niin, että voin käyttää sitä päätöksieni pohjalla silloin, kun päätökset vaativat kunnon perustelut. 


Tärkeä huomio itselleni tällä hetkellä on myös se, että tärkeää on ryhtyä toimeen. On oltava rohkea ja ryhdyttävä johonkin, vaikka se ei olisi loppuun asti suunniteltu eikä kaikki asioita ole otettu etukäteen huomioon. On pystyttävä luottamaan intuitioon ja luotettava omaan ammattitaitoon. Kaikkea ei voi kuitenkaan ennakoida. Näillä eväillä jatkan polkuani luottaen siihen, että löydän perille. Missä ikinä se lieneekään.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt