Yrittäjyys on valmiutta, motivaatiota ja riskinottoa

 

Lukiessani syksyllä valmistuneiden opiskelijoiden palautteita heidän kuluneesta opintovuodestaan yrittäjyysteemojen parissa nousivat heidän vastauksissaan esille arvot, itsensä toteuttaminen ja työn merkityksellisyys. Omien vahvuuksien tunnistaminen, verkostojen merkitys yritystoimintaa suunnitellessa, rohkeus tavoitella unelmiaan, se että yrittäjyys on prosessi uusine näkökulmineen ja tämä vaatii oman aikansa ja paikkansa. Yksi opiskelija kertoi, että hänelle oli yllätys näyttömateriaalien tekemisen yhteydessä yrittäjiä haastatellessaan se, miten auttavaisia yrittäjät ovat toisiaan kohtaan, he ovat oma porukkansa. 

Oppimista koskevissa keskusteluissa korostuvat usein sisäiseen motivaation liittyvät seikat. Niihin ei juuri keppi ja porkkana auta. Ryanin ja Decin (2000) itsemääräämisteoriassa motivaatiota tarkastellaan psykologisten tarpeiden kautta: omaehtoisuus, kyvykkyys ja yhteisöllisyys (competence, autonomy, relatedness). He toteavat, että ohjaudumme aktiivisuuteen tai passiivisuuteen, koska meillä on nämä tarpeet.

Milloin motivaatio muuttuu tavoitteelliseksi toiminnaksi ja henkilö hakeutuu vaikkapa opiskelemaan yrittäjyyttä? Oman yrityksen perustamista suunnittelevilla opiskelijoilla on taustalla vahvaa osaamista johonkin tiettyyn substanssiin. Heillä on myös yritysidea, jota lähteä jalostamaan. Lisäksi he haluaisivat hyödyntää tätä vahvuuttaan työelämässä. Yrityksen perustaminen herättää kuitenkin välillä vahvaakin epävarmuutta. Esteenä toteuttaa omaa unelmaa on ollut puuttuva tieto yrittäjyydestä. Lisäksi verkostojen merkityksen ymmärrys konkretisoituu opintojen yhteydessä. Kun he saavat tietoa yrittäjyydestä ja luovat itselleen tarvittavat verkostot, niin rohkeus ja varmuus astuvat mukaan kuvaan. Hyppy mukavuusalueelta ei tunnu niin suurelta, kun tiedossa on vielä sekin vaihtoehto, että pahimmassa tapauksessa aina voi toki palata lähtöruutuunkin.

Unelman toteuttamiseen tarvitaan rohkeutta unelmoida ja nähdä asiat uudesta näkökulmasta. Yrittäjä törmää näihin molempiin vaatimuksiin jatkossakin yritystoimintaansa kehittäessään. Yrittäjyys on kykyä (valmiutta), halua (motivaatiota) ja uskallusta (riskinottoa) (Koiranen 1995). Edellä mainitut seikat tulee kertoa, sillä yhden ollessa nolla on kertolaskun lopputuloskin nolla. Matka siis jatkuu.

                                                                                                                                         Kirjoittaja: Virpi Koivisto

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt