Voimaannuttavan työyhteisön rakenteita

                                                                                                                        Kirjoittaja: Sanna Portman

Olen viime aikoina pohtinut mistä elementeistä voimaannuttava työyhteisö rakentuu. Asta Raami ja Jenni Spännäri palasivat koulutuksessa usein psykologiseen turvaan ja sen merkitykseen työyhteisössä. On huikeaa, jos voi luottaa työyhteisön kannattelevan heikompana hetkenä, ja jos voi kokea olevansa osa yhteisöä, eikä jäädä ulkopuolelle.

 

Luottamusta ei voi kuitenkaan pitää itsestäänselvyytenä. Luottamuksen toimiessa kaikki tuntuu onnistuvan ja toisaalta luottamuksen puuttuessa mikään ei tunnu onnistuvan. Luottamus, sen rakentaminen ja siitä huolehtiminen onkin mielestäni yksi johtajan tärkeimmistä tehtävistä.

 

Myös neurotieteilijä Paul Zak on korostanut luottamuksen merkitystä johtamisen työkaluna. Luottamuksella rakennetaan. Luottamus on ihmisen perustarve. Vain sen päälle voi luoda kestävän työkulttuurin, Paul Zak painottaa. Hänen mukaan luottamus on monelle johtajalle selkäpiissä uinuva itsestäänselvyys. Johtamisen työkalu, josta ei puhuta. Luottamusjohtaminen ei ole pehmeä taito vaan välttämättömyys. Zak perustelee että luottamuksen kulttuuri ruokkii jokaista antamaan parastaan. Se parantaa tuottavuutta, sitoutuneisuutta, innovatiivisuutta ja sitä kautta yrityksen tulosta. Luottamus saa aikaan hyvän kierteen.

 

Toinen tärkeä seikka voimaannuttavan työyhteisön rakentumisessa on vuorovaikutus. Työyhteisön vuorovaikutus kertoo paljon sen kannattelevuudesta. Hyvä ja lämmin vuorovaikutus vahvistaa koko yhteisöä. Johtajan tärkeä tehtävä onkin luoda monenlaisia palautejärjestelmiä ja myönteistä vuorovaikutusta tukevia rakenteita. Olen myös kokenut,  että koko työyhteisö hyötyy onnistumisten yhdessä jakamisesta. Kuten yksi oppilaani joskus totesi: - ”Kannustus tekee toisen paremmaksi. Siinä on jotain taikaa.” Ja sama toimii myös työyhteisössä. Myönteisessä ja kannustavassa työyhteisössä kukin pystyy parhaimpaansa. 

 

Lähde:

 

Satuli, H. 13.10.2017 Rautainen totuus luottamuksesta. https://www.mandatumlife.fi/life-magazine/2017/rautainen-totuus-luottamuksesta/


                                                                                            

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt