Osaamisen johtaminen

Toimiessani lähiesimiehenä 37 työntekijälle, pohdin paljon, miten saan jokaisen osaamisen näkyville. Jokaisessa työntekijässä on osaamista, mutta toiset osasivat tuoda osaamisensa paremmin esille kuin toiset. 

Lähdin pohtimaan jokaista työntekijää yksilönä ja miettimään, mitä he minun mielestä osaavat. Kysyin kehityskeskusteluissa jokaiselta, mitä he ajattelevat omasta osaamisestaan. Tein tämän siksi, että "jatkuva muutos edellyttää osaamistarpeiden muutosten, tarpeettomaksi käyvän osaamisen sekä aivan uuden osaamistarpeen ennakointia ja analysointia" (Osaamisen johtaminen on osa strategista henkilöstöjohtamista | KT Kuntatyönantajat). Muutosta alallamme oli silloin paljon, ja nykyisin muutos vain lisääntyy johtuen mm. organisaatiossa tapahtuvista muutoksista sekä lakimuutoksista. Osaamisen tunnistamiselle oli siis tarvetta. 

Ajattelen osaamisen johtamisella sitä, että tunnistaisin henkilökunnan osaamista ja saisin työkaluja heidän osaamisen johtamiseen. Voisin paremmin miettiä, mitä työntekijä minulta tarvitsee, minkälaista koulutusta hänelle kannattaisi suunnitella sekä pystyisin vahvistamaan jokaisen itsetuntoa, kun oma osaaminen havaitaan. Organisaatiomme kannalta pidin henkilökunnan osaamista ja sen näyttämistä yhtenä laatu- ja kilpailutekijänä.

Huomasin keskusteluissa henkilökunnan kanssa, että joillekin oli todella vaikeaa joko tunnistaa omaa osaamistaan tai sanoa se ääneen. Pyrin auttamaan osaamisen tunnistamisessa sekä rohkaisemaan siinä, että uskaltautuu tuomaan osaamisensa myös sanallisesti esille. 

Erittäin tärkeänä asiana pidin myös henkilökunnan hyvinvointia. Hyvinvointia voi saavuttaa monella tavalla, mutta työssä esimiehellä on asian suhteen suuri rooli. Jos työntekijälle tulee jatkuvasti vaateita, liittyy se sitten osaamiseen, sen kehittämiseen, uuden oppimiseen, tiettyyn työkäyttäytymiseen, ei työntekijä välttämättä osaa rajata asioita yksin. Esimies voi auttaa jaksamisessa niin, että hän sanoittaa selkeästi, mitä odottaa työntekijöiltä ja mikä on riittävää. Ajattelen, että vain jaksava ja hyvinvoiva työntekijä voi tuottaa laadukasta työtä. 


Lähteet:

Osaamisen johtaminen on osa strategista henkilöstöjohtamista | KT Kuntatyönantajat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Intuitio tuo rauhaa opettajan kiireiseen kouluarkeen

Pinnan raapimista

Oppilaitosjohtaminen ja intuition hyödyt